Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından düzenlenen AMORF Doğal Taş Tasarım ve Proje Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu. 5 Ekim Dünya Mimarlık Günü’nde dijital olarak gerçekleştirilen ödül töreninde, profesyonel ve öğrenci kategorilerinde, yurtdışı eğitim bursu dahil olmak üzere toplamda 10 projeye 10’ar bin TL tutarında para ödülü verildi. Mermer atıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına ilişkin tasarım projeleri, dış mekan projeleri ve iç mekan uygulamaları ile mobilya ve aksesuar tasarımları kategorilerinde gerçekleşen yarışmada toplam 398 proje (196 öğrenci kategorisi-202 profesyonel kategori) jüri tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu. Dijital basın toplantısına TİM Başkanı İsmail Gülle, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve gazeteciler katıldı.
ALPAY: ÖDÜL TÖRENİ EFES’TE
EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, yarışmayla ilgili bilgi verirken “Hedefimiz işlenmiş ürün ihracatını daha yüksek seviyelere çıkarmak. Bu yıl ilk kez gerçekleştirdiğimiz Amorf Doğal Taş Proje Tasarım Yarışması bizler için çok önemli. Çünkü hammadde ya da yarı mamul yerine, özellikle doğaltaş hammaddesine tasarımla, sanatsal ve estetik dokunuşla, yenilikçi teknolojilerle sağlanacak katma değerli üretimler ihracat hacmimizi çok daha yüksek seviyelere çıkaracaktır” dedi. EMİB Yönetim Kurulu Üyesi Melike Alpay Özmen de “EMİB olarak mermerden sanat eseri üretmeye, tasarım objeler üretmeye hiç de yabancı olmadığımızı hatta bu konuda en eski medeniyetlerden olduğumuzu göstermek istiyor, bu nedenle yarışmamızın ödül törenini Efes Antik Kenti’nde yapmak istiyoruz. Mayıs ayında gerçekleşmesini planladığımız törenin, sektörün çeşitli alanlarda başarılara imza atan isimlerinin ödüllendirileceği, adeta mermer sektörünün “oscar töreni” tadında bir etkinlik olmasını istiyoruz. Yarışmanın önümüzdeki yıllarda uluslararası hale gelmesi de hedeflerimiz arasında” ifadelerini kullandı.
SEZGİN: AMAÇ TEŞVİK ETMEK
Amorf Yarışma Komitesi Üyesi Reyhan Sezgin ise “EMİB olarak yaptığımız organizasyonların bir amacı var; öncelikle Türk doğal taşının dünya piyasalarında hak ettiği öneme kavuşmasını sağlamak ve katma değerli üretimleri teşvik etmek. Mimarlarımızı, tasarımcılarımızı Türk taşıyla yapılabilecek en prestijli tasarımları yapmaya, bunu dünyaya tanıtmaya teşvik etmek istiyoruz” diye konuştu. Yarışmayı kazanan adaylar 10’ar bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Ayrıca Lava proje 1 yıllık ürün ve iş geliştirme mentörlüğü ödülü, Dripper ve Inleaf projeleri ise ‘tasarladığı ürünün ticarileşmesine olanak sağlayacak üretim ve satış desteği’ alacak.
İŞTE KAZANANLAR:
PROFESYONEL
İç Mekan Mobilya, Aksesuar, Uygulamaları kategorisi:
Proje adı: LEVO (Ali Can Erol, Hakan YÖRÜK)
Proje adı: NAAN (Ayşenur AYDEMİR, Selen ÇAKIR, Zehra ALAN)
Proje adı: DRIPPER (Cemre AYMELEK-Gözde KARAKOYUNLU-Gamze SEVİMLİ)
Dış Mekan kategorisi:
Proje adı: SHOME (Ömer YEŞİLDAL)
Proje adı: HARMONY (Semiha KAN)
ÖĞRENCİ
Mermer Artıklarının Değerlendirilmesi kategorisi:
Proje adı: LAVA (Burçin Ece ERTÜRK, Bilgesu YILDIZ- TOBB Üniversitesi)
Proje adı: LUCID (Elif Dilara BORA, Ozan AKSUN-ODTÜ)
Proje adı: İSTASYON (Nilay KOÇAK, Süleyman PAMUK-Sakarya Üniversitesi)
İç Mekan Mobilya, Aksesuar, Uygulamaları kategorisi:
Proje adı: INLEAF (Mehmet Ali SEVEN-Marmara Üniversitesi))
Proje adı: PURE (Ümmü Beyza TOP-Gazi Üniversitesi)