Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından organize edilen Ortadoğu Sanal Ticaret Heyeti Açılış Töreni, dijital olarak gerçekleşti. Törene Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, EMİB Başkanı Mevlüt Kaya katıldı. Toplantının açılışını yapan EMİB Başkanı Kaya, “Türkiye’nin doğaltaş ihracatında lider konumda bulunan EMİB olarak pandemi döneminde dijital pazarlama çalışmalarına yoğunlaştık. Sanal Ticaret Heyetleri, sektörün ve ihracatın içinden geçtiği bu zorlu dönemde, ihracatın devamlılığı adına önemli adımlar. Ortadoğu Sanal Ticaret Heyeti kapsamında Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman ve Kuveyt firmalarıyla, birliğimiz üyesi 19 firma arasında görüşmeler gerçekleşecek. Peki neden Ortadoğu? BAE’de devam eden projeler, inşaat sektörünün 2021 yılında 3,1 büyüyeceğini işaret ediyor. Katar’da bildiğiniz gibi Dünya Kupası düzenlenecek. Konaklama tesisleri, stadyumlar inşa ediliyor. Kuveyt ayrı şekilde. Bahreyn’de inşaat sektörü yüzde 5,6 ile en hızlı sektör konumunda. Ortadoğu’daki mega projeler ve ithalat artışı göz önüne alındığında Türk doğaltaşının bu pazarda tanıtılmasının, ikili görüşmelerin çok faydalı olacağını düşündük” dedi.
ESKİNAZİ: EİB’İN GELİRİNİN % 73’Ü İŞLENMİŞ ÜRÜNDEN
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise doğaltaş sektörünün başarısına dikkat çekti. Eskinazi, “COVİD virüsünün ilk olarak Çin’de ortaya çıkması, doğaltaş sektörünü diğer sektörlerden daha çok etkiledi. Ancak pandemi var diye ellerini kollarını bağlayıp oturmadılar. En büyük pazarları olan Çin’deki sıkıntıyı aşma adına işlenmiş ürüne ve dijital pazarlamaya yönelmek zorunda kaldılar. 2020 verilerine baktığımızda doğaltaş ihracatının yüzde 7 gibi pandemi dönemi için gayet kabul edilebilir bir oranda düşüş gösterdiğini, buna rağmen işlenmiş doğaltaş ihracatının yüzde 7 arttığını görüyoruz. Bundan dolayı tüm doğaltaş ihracatçılarını kutluyorum. Ayrıca EİB üyesi ihracatçılarımıza da ayrı bir kutlamam olacak. 2020 yılında 582 milyon dolarla Türkiye’nin lideri olan EİB üyesi ihracatçılarımız, bu rakamın 426 milyon dolarlık bölümünü işlenmiş ürün satışından elde etti. Toplam gelirin yüzde 73’ünü işlenmiş üründen elde eden EİB üyelerimiz, her türlü takdiri hak ediyor. Bu sanal ticaret heyeti ile Ortadoğu’nun mega projelerinde de Türk doğaltaşının yer almasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
TURAGAY: DOĞALTAŞ TAKDİRE ŞAYAN
TİM Başkanı İsmail Gülle, dünya doğaltaş rezervinin üçte birinden fazlasına sahip olan Türkiye’nin işlenmiş ürün ihracatındaki gelişimine vurgu yaptı. Gülle, “İşlenmiş ürün satışımızın pandemi şartlarında yüzde 7 artması takdire şayan. Ortadoğu pazarında hedeflerimiz yüksek. Burada tasarım yoluyla katma değerli ve sürdürülebilir ürünlerin geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Tasarımın çarpan etkisiyle işlenmiş ürünlerin yüksek birim satış fiyatlarla satılması mümkün olacaktır. Görünen o ki 2020’nin ilk döneminde fuarlar yapılamayacak. Bu süreçte sanal ticaret heyetleri, ihracatımıza katkı sağlamaya devam edecektir” dedi. Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ise “COVİD’in ortaya çıktığı ilk günleri hatırlıyorum. Mevlüt Başkan (Kaya) ‘Biz ne yapacağız, ihracatımızın yüzde 40’ı Çin’e. Bizim ihracatımız bitecek’ diyordu. Ama görüyoruz ki, doğaltaşta çok büyük bir başarı yakaladık. İşlenmiş ürün satışında 1 milyar doları aştık. Bu rakam, sektörün bu dönemle nasıl canla başla çalıştığını ortaya koydu. Vietnam heyetinden sonra şimdi de Ortadoğu Sanal Ticaret Heyeti gerçekleşiyor. Ortadoğu önümüzdeki dönemin parlayan yıldızlarından olabilir. Buralarda Pazar payımızın artması gerek. Hep beraber bu yola çıktık. Her yerdeyiz, 7/24 çalışıyoruz. İnşallah hep birlikte toplam 184 milyar dolar olan hedefimizin de üstüne çıkacağız. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.