Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ile görüştüklerini, Madencilik sektörünün Eximbank kredilerinin tamamının 1 yıl ötelenmesi talebini ilettiklerini söyledi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin (EMİB) Afyonkarahisar’da düzenlediği “Maden İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”nde konuşan Mevlüt Kaya, 2019 Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve 2 bini aşkın kişinin ölümüne yol açan Coronavirüs’ün Türkiye’de ekonomik anlamda vurduğu tek sektörün maden olduğunu söyledi. Kaya, “Özellikle de doğaltaş sektörünü etkiledi. Çünkü ihracatımızın yüzde 35-40’ını Çin’e yapıyoruz. Yerine koyabileceğimiz, başka pazar arayın diyecek şansımız yok. Çin bizden aldığı blokların yüzde 95’inden fazlasını iç tüketiminde kullanıyor. Gönderdiğimiz bloklar orada işlenip başka ülkelere ihracat yapılsaydı bize avantaj olarak dönebilirdi. Çünkü, Çin’den alamadıkları için bize gelebilirlerdi. Onun için ihracatta, Çin’in yerine koyabileceğimiz başka bir ülke yok” dedi.
Eximbank kredilerinde bir yıl ertelemeye yeşil ışık
Kaya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile İzmir’de, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ile Ankara’da görüştüklerini, Madencilik sektörünün Eximbank kredilerinin tamamına bir yıl ötelenmesi talebini ilettiklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Ticaret Bakanımız ve Bakan Yardımcımız dertlerimizi dinledi, bizim dertlerimizle dertlendiler. Eximbank kredilerimizin tamamını 1 yıl ötelenmesi konusunu Türk Eximbank Yönetim Kurulu gündemine aldırıyorlar. Buradan olumlu bir karar çıkacağına tüm kalbimle inanıyorum. Yani, 500-600 bin euro borç almışsanız ve bunu üçe bölmüşseniz taksitiniz 2021’de bitiyorsa, bu 2022’ye ertelenecek. Sayın Berat Albayrak’tan randevu talebimiz var, özellikle kamu ve özel bankalarla ilgili. Ciddi bir darbe alıyoruz. Üstesinden gelebilmemiz için buna ihtiyacımız var. Torba kanundaki bir maddeyle sorunlarımız görüldü. Yani madenler, devlet katkıları, tüm ödemelerimizle ilgili her türlü kolaylığı verilecek. Enerji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı maden ihracatçısının yanında.”
Maden kanunu geliyor
“İnadına üretim inadına ihracat” mottosuyla krizi fırsata çevireceklerini söyleyen Kaya, “Türkiye’nin başka şansı yok, bunun üstesinden el ele tutuşarak geleceğiz. Ankara’da bakanlarımızdan talebimiz oldu. İlk defa bütün STK başkanları herkes mutlu ayrıldı. İnşallah müjdeli haberleri sizlere vereceğiz. İnsan ve çevreye kırmızı çizgimiz, onurumuz, namusumuz gibi özen göstereceğiz. Bütün STK’lar bir araya geldik inanılmaz bir maden kanunu geliyor ilk defa. İnsan ve çevre dokunulmazdır. Biz 82 milyonun sahip olduğu değerleri işletiyoruz. Bu özenle madencilik yapacağız” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı’na Xiamen çağrısı
Dünyanın en büyük fuarları arasında olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın öneminden bahseden Kaya, “Dünyada 100 tane alıcı varsa bunu 60-70 tanesi Xiamen’e gider. Önümüzde İzmir fuarı var. Doğru bir strateji uyguladığımızda, özellikle işlenmiş ürünlerde ciddi bir ivme yakalayacağız. Bakanlıklarımızdan şunu rica ettik; Sağlık Bakanlığı’nın en az fuara 15-20 gün kala diğer ülkelerin yaptığı gibi açıklama yapması bu alıcıların tamamının Türkiye’ye gelmesini sağlayacaktır. Çin’deki sıkıntı umarım bir an önce biter. 15-16 senedir biz bu insanlarla çalışıyoruz, ticaret dışında bir dostluğumuz var. Elimizden ne gelir noktasında talepte bulunduğumuzda, bizden istedikleri tek şey vardı profesyonel maske. Bununla ilgili hem sektör hem de birliğimiz olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Onlar da çok mutlu oldular” dedi.
Vali Tutulmaz: En fazla istihdamı maden sağlıyor
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise maden sektörünün Afyon’un kalkınmasında en fazla istihdamı sağlayan alan olduğunu, sermayenin turizm gibi yatırımlara çevrildiğini ve sektörün kendi sanayisini ilde kurup o sanayinin temelleriyle başka sanayilere geçtiğine değindi.
Alimoğlu: “Orman mevzuatında sıkı mesai yaptık”
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı İbrahim Alimoğlu, Kasım’da yeni bir Maden Kurulu hazırlığı yaptıklarını, Aralık’da ise STK profesyonelleriyle bir araya gelerek kanun çalışmasını tamamladıklarını anlattı. Alimoğlu, “Ocak ayında orman mevzuatında karşılaşılan sorunları rapor ederek birlikte hareket ettiğimiz STK başkanlarımızla beraber toplantıda bakanlarımıza bürokratlarımıza arz ettik. 2 gün evvel tüm il gruplarını kapsayan tek tek hesapladığımız orman bedellerinin hangi mertebeye indirilmesini talep ettiğimizin dosyasını verdik. Toplantıda bürokratların bizim bir önceki toplantıda verdiğimiz dosya üzerinde çalıştığını duymak, oluşturdukları çözümleri bizlerle paylaşmaları kaybolan umutlarımızın yeşermesine sebep oldu” ifadelerini kullandı.
Milli kaya kamyonu seri üretime hazırlanıyor
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, doğaltaş ihracatının geçen sene 180 milyon olduğunu, bu sene ise 200 milyonu geçtiğini söyleyerek şunları söyledi: “Mermer ihracatında Afyon, İstanbul’dan sonra ikinci sırada. Türkiye’deki doğal taş ihracatının yüzde 11’ini sizler yapıyorsunuz. Mermer ve doğal taş ekonomi için sadece ihracattan ibaret değil, coğrafi işaretli Afyon mermeri hem yapı malzemesi hem dekorasyon malzemesi olarak son zamanlarda sanatsal ürünler olarak kullanılıyor. Mermer lokomotif sektörümüz ve 3 URGE projesi takip ediyoruz. Bizde sadece mermer ihracatı yok, mermer makinaları üretimi ve ihracatı da var. Biz sektörde entegre olmuş durumdayız. Milli kaya kamyonunu Şuayp Demirel’le yaptık. Bu sene 10 tane üretilecek İzmir Fuarı’nda da bulunacak.”
Maden Bakanlığı önerisi
“Maden Bakanlığı’nın kurulmasını istiyoruz” diyen Serteser, “Taşra teşkilatlarının oluşması doğal taş sektörünü rahatlatacaktır. Madencilik cari açığı azaltan bir sektör. Virüs bile olmasa önemli noktalarda desteklenmesi gerekir. Ama bu virüs vasıtasıyla çıkmışken sadece Eximbank kredilerine değil, madencilikle ilgili daha çok çalışma yapılabilir. Ocakçılığa mazot gibi desteklenecek ürünler çıkarılmalı. Eximbank’ın ertelenmesinden ayrı madencilik ve doğalgaz sektörüne daha fazla destek almaya çalışalım. 400 ihracatçıya yaklaştık, 500 ihracatçı olsun istiyoruz” şeklinde konuştu.
Çevre mevzuatı AB ile birebir
Maden Mühendisi ve Çevre Uzmanı Oğuz Güner, maden sektörünün çağ kapatıp çağ açtığını, kalkınmanın ve sanayileşmenin temelinin madencilik olduğunu söyledi. Güner, “Orman Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı Haziran’da Madencilik Kurulu düzenleneceğini söyledi. Kendinizi çok çevreciymiş gibi görünenlerin rüzgârına bırakmamanızı istiyorum. Ülkemizdeki çevre mevzuatı Avrupa Birliği ülkeleriyle birebir aynı. Bu ülkede Avrupa Birliği’nden farklı mevzuat uygulanmıyor. Enerji Bakanlığı bünyesinde öyle bir rüzgar yakaladınız ki Bakan ve Bakan Yardımcısı sorunlarınıza tamamen hakim. EİB, TÜMMER, Altın Madencileri Derneği hepsinin tek çatıda olması gurur verici” dedi.