İZFAŞ tarafından 4-6 Haziran 2020 tarihlerinde Polonya’da ilk kez düzenlenecek Marble Warsaw Fair Tanıtım toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “Dünyanın en büyük fuarcılık birliği UFI ile işbirliği içindeyiz. Küresel alanda da yeni fuarlar için çalışmalar içinde yer alıyoruz. 26 yıllık mermer sektörü tecrübesi ve mermer sektörümüzdeki temsilcilerimizin desteğiyle, Polonya’daki PTAK firması ile birlikte Haziran ayında Varşova’da bir mermer fuarı düzenliyoruz. Bu adımın Türk mermerinin dünyaya tanıtılması, mermerimizin dünya çapında hak ettiği değeri görebilmesi açısından da önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Bizler Türk taşının marka değerini artırabilmesi için dünyanın her yanında büyük bir özveriyle çalışıyor, elimizi taşın altına koyuyoruz. İnandığımız ve desteklemeye devam edeceğimiz bu sektörün hak ettiği değeri daha fazla görebilmesi adına çıkmış olduğumuz bu yolda sizlerin de desteğini yanımızda hissetmek bizleri daha da cesaretlendirecek” dedi.
Soygül: Marble İzmir’de yoğun bir Asya trafiği var
İZFAŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Gökalp Soygül, MARBLE İzmir Fuarı’nın son 5 yıldaki verilerini aktararak, “Son 5 yılda 5128 katılımcıyı alanımızda ağırladık. 270 bin ziyaretçiyi İzmir’de ağırladık. Katılımcı ülkelere baktığımızda Avrupa, Asya, Kuzey Amerika, Güney Amerika… Dünyanın her tarafından katılımcılarımız var. Ziyaretçi ülkelere baktığımızda yoğun bir Asya trafiği görüyoruz. Arkasından Avrupa, Afrika ve Amerika takip ediyor. En çok ziyaretçi gelen 10 ülke ise Bulgaristan, Çin, Filistin, Hindistan, İran, İsrail, İtalya, Rusya ve Suudi Arabistan. Fark ettiğiniz gibi Avrupa, özellikle de Kuzey Avrupa’dan ziyaretçimiz hemen hemen yok gibi” diye konuştu.
“Polonya’nın yükselen sektörü inşaat”
“26 senelik tecrübemizi Polonya’ya, Varşova’ya taşıyoruz” diyen Soygül, “Bizim için çok heyecanlı bir çalışma oldu. Şimdi sıra ticaret yapmada. Varşova’ya gidip sektörümüzü dünyaya tanıtma zamanı. Neden Polonya’ya gidiyoruz. Polonya’nın şu anda yükselen sektörü inşaat. İnşaat konusunda son 10 yılda Avrupa’da en çok gelişme gösteren ülkelerden biri. Ayrıca network açısından da çok önemli bir nokta. Polonya’nın en çok doğaltaş ithal ettiği ülkeler arasında biz ülke olarak yokuz. Bu Polonya’ya gitmemiz için en önemli nedenlerden biri. Biz de orada olmalıyız. Hatta içinde değil en çokların başında olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“PTAK mimarlara ulaşmamızı sağlayacak”
Soygül, “PTAK firması tek işi fuarcılık değil. Çok iyi bir inşaat iletişimine sahip. Polonya’da birçok alışveriş merkezinin, birçok altyapı merkezinin inşaatlarını yapan bir firma. Bu yüzden bize Polonya çevresindeki mimarlara ve proje yöneticilerine çok kolay ulaşabileceğimiz bir ortam sağlayacak. PTAK da bizim gibi UFI’nin bir üyesi. UFI dünyanın en büyük fuarcılık çatı kuruluşu. UFI’nin desteklediği fuarlar dünyada başarılı olan fuarlar oluyor. Fuarımızı UFI bünyesinde Polonya’da da büyüteceğiz” dedi.
“Ana hedefimiz İskandinavya, Rusya ve Doğu Avrupa”
Gökalp Soygül sözlerini şöyle tamamladı: “Polonya Doğu’nun Avrupa’ya açılan penceresi. Bütün Avrupa’da fuarlar oluyor. Bunlar gelişmiş ve pahalı fuarlar. Fakat biz Polonya’da çok uygun fiyatlı ve çok merkezi alanda yapılacak bir fuar sunabiliyoruz. Çevresinden çekebileceğimiz ziyaretçi açısından çok önemli bir lokasyonda. Bizim ana hedefimiz İskandinavya, Rusya ve Doğu Avrupa. Ziyaretçi çalışmalarımızın Polonya firması tarafından yapılan bölümü tamamen buna yönelik. Geri kalan çalışmayı Ortadoğu, Asya ve Afrika’da biz zaten yürütüyoruz. Biz PTAK firmasından bize Kuzey bölgesinden ziyaretçi getirmesini istedik. Biz Türk doğaltaş sektörüne bu ülkelere ulaşma fırsatını Varşova’da sunmayı hedefliyoruz. Fuar fiyatları ilk seneye özel olarak stantsız metrekaresi 100 Euro + KDV ve metrekare başına 110 kg, stantlı fiyatlarımız ise metrekaresi 170 Euro + KDV ve metrekare başına 110 kg şeklinde olacak.”
Kaya: EMİB olarak destek olacağız
Son olarak söz alan Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya ise, ilk kez yapılan fuarlara devlet desteği verilemediğini belirterek, ‘Eğer mevzuat izin veriyorsa URGE ya da ticaret heyeti yaparak devlet desteğine yakın bir bütçeyle üyelerimize destek olmak istiyoruz. İZFAŞ’ın yaptığı düşük fiyatlı fedakarlığın yanında EMİB olarak biz de olmak istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu ve sektör temsilcileri Marble Warsaw Fair için katılım sözleşmelerine imza attı.