Madencilik sektöründe ‘kanayan yara’ haline gelen orman izinleri konusu kritik bir zirvede masaya yatırıldı. Maden Platformu tarafından organize edilen toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, madencilik sektörünün birlik başkanları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda Bakan Yardımcısı Fatih Metin, orman izinlerinin bundan böyle maksimum 3 ay içinde sonuçlandırılacağını müjdeledi.
SUNUM BARIŞ ÜNVER’DEN
“Orman İzin Süreçlerinde Yaşanan Gelişmeler ve Çözüm Önerileri” başlıklı online toplantıya yaklaşık 200 sektör temsilcisi katıldı. Toplantıda, madencilik sektörünün 16 sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlanan ve başlıca sorunları aktaran sunum, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Üyesi Barış Ünver tarafından gerçekleştirildi. Ünver sunumunda, ağırlıklı olarak orman izin süreçlerinin belirsizliği, orman bedellerini yüksekliği ve yeni hazırlanan Orman Kanunu’nun 16. Maddesi’nin uygulama yönetmeliği taslağı üzerinde durdu. Taslağın madenciliği ‘Yapılamaz’ hale getireceğini vurgulayan Ünver, “Büyük endişe yaratan bu taslağın, sektörümüz görüşleri göz önüne alınarak revize edilmesini talep ediyoruz” dedi.
KAYA: ARTIK İMDAT NOKTASINDAYIZ
Sunumun ardından STK başkanları da kısa konuşmalarla sektördeki sorunlarla ilgili konuları dile getirdi. Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya, “Japonya ve Almanya doğal kaynaklarını kullanarak sanayi devrimlerini gerçekleştirdi. Biz o günlerde geç kaldık. Ancak bugün teknolojinin desteğiyle biz de bunu başarabiliriz. Şu anda imdat noktasındayız. Yardımlarınızı talep ediyoruz” dedi. TMD Başkanı Ali Emiroğlu ise “Madenciliğin ölüm fermanı diye nitelediğimiz yeni taslak sektörümüzün moral ve motivasyonunu bozmuştur. Madencilik sektörü sadece maden üreten ve 150 bin kişi çalıştıran bir sektör değildir. Cama, seramiğe, inşaata, ilaç ve kağıt sektörlerine hammadde sağlayan bir sektördür. Madenler işletilmezse bir ülke büyüyemez” ifadelerini kullandı.
METİN: 3 AYLIK SÜRENİN GARANTİSİ BENİM
Ardından söz alan Bakan Yardımcısı Metin, sektöre umut olacak açıklamalar yaptı. İlk olarak orman izinlerinde sektör için makul sürenin ne olduğu konusuna toplantıya katılanlar arasında online bir anket düzenleyen Metin, “Anketimize katılan 185 arkadaşın 110’u 3 ila 6 aylık süreyi makul süre olarak göstermiş. Tarım Orman Bakan Yardımcısı olarak söylüyorum, evraklarını tam olarak teslim eden yatırımcıların talepleri en fazla 3 ay içinde neticelendirilecek. Bunun garantisini bakan yardımcısı olarak ben veriyorum. Altını çizerek söylüyoruk, en fazla 3 ay… Biz başvurulara cevabı daha kısa süre içinde vereceğiz. Ve bir çizelge tutarak bunları da ilan edeceğiz” dedi.
HEDEF: SEKTÖRLE SIFIR SORUN
Daha sonra yönetmelik taslağıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Sektörden gelen talepler konusunda Orman Genel Müdürlüğümüz bir ön hazırlık yaptı. Teknik ekipler çalışsın, önümüzdeki hafta sizlerle Ankara’da bir araya gelelim. Tekrar bir değerlendirme yapalım. Burada üzerinde hemfikir olduğumuz konuları bir kenara bırakalım, uzlaşma sağlanamayan maddeler için bir hafta sonra yeniden buluşalım. Bir yandan maden zenginliğimizi katma değere dönüştüren, diğer yandan orman zenginliğimizi koruyan noktaya hep beraber ulaşacağız. Biz madencilik sektörümüzle Tarım Orman Bakanlığı arasında sıfır sorun hedefindeyiz. Bu işbirliği ile birikmiş sorunları tek tek çözeceğiz. Bu toplantılar karşılıklı temennilerin dile getirildiği toplantılar değil somut adımların atıldığı toplantılardır” dedi.
REHABİLİTASYON VE AŞIM UYARISI
Son olarak sektöre yönelik iki uyarıda da bulunan Metin, “Bakan yardımcısı olarak görevlendirdikten sonra benim tesbit ettiğim 2 konu var. Biri rehabilitasyon konusu. Bu konuda biraz zayıf gittiğimizi görüyorum. Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki arkadaşlarımızı da bu konuda uyardım. 2021 yılında bu işi sıkı takip edeceğiz. Firmalarımız bu konudaki taahhütlerini yerine getirsin. Madencilik sektörümüzle nasıl sıfır sorun hedefimiz varsa, rehabilitasyon konusunda da sıfır töleransımız var. Ayrıca ruhsatlar konusundaki süre aşımlarında da sıfır tölerans geçerli. Aşım konusunda hassasız. Bunları size hatırlatmak isterim” ifadelerini kullandı.
DİNÇER: SEKTÖRE MORAL OLDU
Toplantı sonrası sektör temsilcilerine seslenen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer ise “Sayın Metin’e olumlu yaklaşımlarından ötürü teşekkür ediyoruz. Orman izinleriyle ilgili 3 ay müjdesi, sektöre moral oldu. Toplantının bizim açımızdan çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Hızlı bir şekilde teknik ekipler oluşturup önümüzdeki hafta Ankara’da görüşmelere devam edeceğiz. Orman Taslağı’nın sektörümüzün talepleri doğrultusunda çıkacağına inanıyoruz” dedi.