GenelAlimoğlu: Ruhsat başvuruları hızlı sonuçlandırılsın

Alimoğlu: Ruhsat başvuruları hızlı sonuçlandırılsın

-

Alimoğlu: Ruhsat başvuruları hızlı sonuçlandırılsın

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Bergama’da 5 yıldır sonuçlandırılmamış ruhsat başvurusu olduğunu belirterek başvuru süreçlerinin hızlı sonuçlandırılması talebinde bulundu.

Türkiye’nin yeraltı zenginlikleri madenleri hayatımızın her anını güzelleştirmesi için ekonomiye kazandıran, dünyanın dört bir tarafına ihracat yaparak 2022 yılında 1,2 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandıran Egeli madenciler, resesyonun yaşandığı 2023 yılında da ihracat seviyelerini korumak için ortak aklı öne çıkarıyorlar.

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Bölgesel İstişare Toplantılarına granitin başkenti Bergama’da gerçekleştirdi. Bergama’da önce granit tesislerini ziyaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu sonrasında “Maden Sektörü İstişare Toplantısı”nda Bergamalı madencilerle bir araya geldi.

Bergama’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleriyle Türkiye’nin 13. ve İzmir’in ilk UNESCO Dünya Mirası kenti olduğunu dile getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Bergama’nın tarihi özelliklerinin yanı sıra; değerli maden rezervleri ile ön plana çıktığını vurguladı. Alimoğlu, “Bergama 2022 yılında 21 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdi” dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu

Madencilikte ruhsat başvuruları hızlanmalı

Toplumsal mutabakat ve farkındalık ile doğa ve maden arasındaki dengeyi kurarak, ülkemizin toprak altındaki cevherlerini zenginliğe dönüştürme hedefinde olduklarının altını çizen Başkan Alimoğlu, “Çevreci ve teknoloji uygulamalarını etkin kullanarak, sürdürülebilir madenciliği gerçekleştirebiliriz. Bunun için ihtiyacımız olan tek şey ilgili Bakanlık ve Yerel Yönetimlerimizle, dernek ve odalarımızla iletişim halinde kalmaktır. Madencilik, bilinenin aksine mevzuatlara göre sıkı bir şekilde denetlenmektedir ve zorlu izin süreçlerinden geçmektedir. ÇED Yönetmeliği’nde madencilik projeleri, faaliyet yapılacak sahanın büyüklüğü ve projenin türüne göre EK-1 ve EK-2 olarak ikiye ayrılmıştır. Her iki rapor da ilgili kurumlardan uzmanların iştirak ettiği sıkı bir denetimin ardından oluşturulur. Bölge madencilerimiz, 2018 yılından bu yana Ek-2 raporu gereklilikleri sağlamış olmalarına rağmen, Çevre il Müdürlüğünün getirdiği zorunluluk ile Ek-1 raporu için Ankara’ya müracaat etmek mecburiyetinde kalmışlardır. Bölgemizdeki doğal sit çalışmaları yüzünden ÇED sürecinde, Ek-1’e ilk defa müracaat edip, 2018 yılından bu yana bekleyen ve sonuçlandırılmamış 7 ruhsat bulunmakta olup, kapasite artışı için ise müracaat edip sonuç alamamış 3 ruhsat olduğunu da bilmekteyiz. Madencilikte ruhsat başvuruları hızlanmalı.”

Ege Maden İhracatçıları Birliği TİM Genel Kurulu Delegesi ve Bergama Granit Üreticileri Derneği Başkanı Burak Ürper, madenlerin insanlığın gelişiminde büyük pay sahibi olduğunu, 90 çeşit madenin 70 tanesinin Türkiye’de çıkarıldığını, MTA verilerine göre maden rezervlerinde 132 ülke arasında 28. Sırada yer aldıklarını kaydetti.

Bergama’da perlit, demir, altın, kömür ve granit işletmeleri olduğunu, 35 granit işletmesi bulunduğunu dile getiren Ürper, “Bergama’daki granit işletmeleri bin 500 – 2 bin kişi istihdam edilirken, 35 milyon dolar ihracat yapılıyor” şeklinde konuştu.

Bergama Madencilik Sektörü Değerlendirme Toplantısında konuşan Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinin barındırdığı madenler yönüyle zengin bir potansiyele sahip olduğunu dillendirdi. Madencilik sektörünü emek-yoğun bir sektör olarak tanımlayan  Budan, “Madencilik sektörümüzün iş güvenliğini önceliklendirerek üretim ve ihracat yapıyor ve ülkemize döviz kazandırıyor olması çok kıymetli. Dikili Gümrüğünden yıllık 750 bin ton ihracat yapıyoruz, tüm ihracatçılarımıza ülkemize sağladıkları katma değer için teşekkür ediyoruz” dedi.

Bergama Belediye Başkan Yardımcısı Aşkın Uyar’da, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergama’nın tarihi kadim bir kent olduğunu, 2019 yılından beri Bergama’nın altyapı, üstyapı, doğal gaz, otoyollar konusunda büyük yatırımlar aldığını dile getirirken, Bergama Ticaret Odası Başkanı Lütfi Kolat, Bergama’nın granit üretiminde ileri bir noktaya geldiğini, Ege Maden İhracatçıları Birliği’ni Bergama’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını, işbirlikleriyle Bergama’nın daha iyi noktalara geleceğini ifade etti.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğer İçerikler

Kemal Arslan’ı kaybettik

Türk doğaltaş sektörünün duayenlerinden, Alacakaya Mermer'in kurucularından Kemal Arslan hayatını kaybetti.Kemal Arslan'ın cenazesi, bugün öğle namazı sonrası Elazığ İmam-i...

O şimdi taşa güzellik katıyor

Üniversitenin güzellik uzmanlığı bölümünü bitirdi ama mermer tozuna bulaşınca yaşamının rotası değişti...Yaşam dediğimiz şey bir yolculuk… Bir yola çıkıyorsun,...

Bu ikiliye dikkat: Aqua White – Aqua Gris

Enerjiyi hemen hissedersiniz… Gülen yüzlerden, kaliteli bir sunumdan, detaylardan… Hindistan’da henüz ilk gün… Aytap Madencilik çekiyor dikkatimizi… ‘Merhaba’ diyor,...

2B’de traverten zamanı

Yaşamda en kutsal şey emek… İçinde ‘emek’ olan, uğruna mücadele edilen her şeyin değeri, ikiye katlanıyor bizim gözümüzde. Bu...

Tasarımda hareketli taşların kullanımı

Doğanın sunduğu en etkileyici unsurlardan biri, taşların içinde saklı hareket ve dinamizmdir. Doğal taş sektöründe son dönemin modası da...

Hasan Ercazip yazdı: İzmir’in neyi eksik?

Telefon durmuyor, dostlar soruyor…“Xiamen nasıldı?”Evet, geçen yıla oranla çok daha pozitif bir hava hakimdi fuarda ama 2013’lerin, 2017’lerin üzerinden...

Çok Okunanlar

- Advertisement -spot_imgspot_img

Bunlara da göz atabilirsin
Diğer Haberler