İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, zoom programı ile bir basın toplantısı düzenlendi. Dinçer, doğaltaş sektör dergilerine yönelik toplantıda, ilk olarak COVİD-19 süreci ve İMİB’in attığı adımları değerlendirdi. COVİD-19 salgınının, madencilik sektörünün en büyük müşterisi Çin’de ortaya çıktığının, bu nedenle de salgında ilk etkilenen sektörün kendileri olduğunu belirten Dinçer, “Ocak ayında hem blok hem de işlenmiş ürün ihracatımızda artış söz konusuydu. Krizin ilk etkileri bizim sektörümüze yansıdı. Şubat ayından itibaren Çin’e ihracatımızı gün gün izlemeye başladık ve yüzde 60-70’lere varan düşüşleri gözlemledik. Eximbank ve Ticaret Bakanlığı ile ilk temas kuran ve kredileri ödemelerinin ötelenmesini, yeni kredilerin açılmasını talep eden de biz olduk. Sonra tüm sektörler destek isteyince, yaygın bir uygulama başlatıldı” dedi.
“ÖDEMELERİMİZİ ERTELETTİK”
İMİB Başkanı Aydın Dinçer, madencilik sektörüne özel adımlar atıldığının da altını çizerek “MAPEG’e nisan sonu verilecek teknik belgelerin, haziran sonu ödenecek devlet haklarının ötelenmesini istedik. Orman bedellerinin hiç ödenemeyeceğini, faizsiz ve taksitler halinde yıl sonuna bırakılmasını talep ettik. Ayrıca 22A dediğimiz, herhangi bir işlem yapabilmek için ‘borcu yoktur’ yazısı getirme zorunluluğunun esnetilmesini istedik. MAPEG evraklarının verilmesi eylül ayı sonuna bırakıldı. Orman bedelleriyle ilgili 3 aylık erteleme kararı alındı, bunun 3 ay daha uzatılması bakanlığa bırakıldı. Ayrıca ilk etapta mücbir sebep kapsamında olmayan madencilik sektörünün, bu kalkanın içine dahil edilmesini sağladık. Şu an sadece firmaların ilk açılışta aldıkları NACE kodu ile ilgili bir sıkıntı var. Sadece ocakçılık yapan firmaların NACE kodu madencilik olarak geçiyor. Ama fabrikanız da varsa, ocaktan çıkan ürünü işliyorsanız NACE kodu farklı olduğu için mücbir sebep kapsamından yararlanılamıyor. Mücbir sebepte SGK primlerinin ertelenmesi, vergi ve muhtasar ödemelerinin ertelenmesi gibi avantajlar söz konusu” diye konuştu.
“YIL SONU KÜÇÜLME BEKLENTİSİ YÜZDE 15”
Ardından ihracat rakamlarına değinen Aydın Dinçer şöyle devam etti: “İhracat sadece bizim bir ürün üretmemiz ve satmamızla olmuyor. Sonuçta bunun bir de alıcısı var. Karşı tarafın da piyasasının açık olması, aldığı ürünü müşterilerine satabilmesi gerek. Alıcı ülkelerdeki karantinanın kalkması, o ülkelerin toparlanması önemli. Salgının ortaya çıktığı Çin, bu süreçten etkilenen ilk ülke olmuştu. Şimdi de Çin karantinayı kademeli olarak kaldırmaya başlayan ilk ülke durumunda. İlk etapta Çin pazarında yaşadığımız yüzde 60-70 oranındaki düşüşler artık yüzde 25-35 bandına indi. Çin’de bir hareketlenme var. ABD’ye baktığımızda ülkenin belli bir kısmı süreci daha yoğun yaşıyor. O bölgelere ihracat zor. Orta bölgelerde satışlarını devam ettiren firmalarımız var. Suudi Arabistan ve Hindistan’a ihracat şu an neredeyse yok. Aynı şekilde Irak da çok sıkıntılı bir pazar. Ortadoğu ve Avrupa’nın da hareketlenmesi bizim için önemli. Sonuçta yılın bir çeyreği tamamen kaybediliyor. Zamanla bir toparlanma olacaktır ancak bunun çok hızlı olmasını beklemiyoruz. Yılı da en az yüzde 15’lik bir küçülmeyle kapatacağımızı düşünüyorum” dedi.
“MARKALAŞMA SÜRECİ İÇİN FIRSAT”
İMİB Başkanı Aydın Dinçer, COVİD-19 sürecinde dijitalin öneminin arttığını da vurguladı. Dinçer, “COVİD-19 öncesi başlattığımız bir marka çalışması vardı. ABD’de ABD Mimarlık Derneği ve ABD İç Mimarlar Derneği gibi kuruluşlarla görüşmelerimiz oldu. Bu süreçte işler webinar dediğimiz dijital seminerlerle yürüyor. Biz de bu dönemi elektronik ortamda Türk taşının karar vericilere tanıtılması, markalaşması süreci olarak görüyoruz. Bunun da Türkiye’nin iyi bir mimarı tarafından, doğaltaş kullanımı örnekleriyle, kullanım alanlarıyla ve modern mimariyle birleşimi gibi unsurları göz önünde bulundurarak yapmak istedik. İlk webinarımız ABD İç Mimarlık Derneği’ne olacak. 25 bin üyesi bulunan bir kuruluş. Ardından Kasım ayında 75 bin üyeye sahip ABD Mimarlık Derneği’nin webinarında yer alacağız. Turkish Stones markasının ABD’deki karar vericiler nezdinde güçlendirilmesi için çabalıyoruz. Ayrıca
İstanbul Kalkınma Ajansı ile bir proje yürüyoruz. Firmaların ürünlerini yüksek çözünürlükte sergileyebileceği, örneğin bir otel lobisinin 360 derece planlanan taş ile döşenmiş halinin görünebileceği, ayrıca internet üzerinden ikili görüşmelerin yapılabileceği bir platform hazırlanıyor. Ayrıca tüm üyelerimizin ürünlerinin yer alacağı bir Smart Katalog için girişimlerimiz olacak” dedi.
“SHANGAİ UÇUŞLARI BAŞLIYOR”
Ticaret Bakanlığı nezdinde yapılan bir teması da açıklayan İMİB Başkanı Dinçer, “Çin’den Türkiye’ye ocakları ziyaret etmek için, bir ticaret heyeti getirmek, özel uçak ayarlamak ve özel izin çıkarmak için görüşmelerimiz oldu. Yazışmalar da yapıldı. Ancak 1 Haziran’da THY’nin Shangai uçuşları başlıyor. Oradan konu çözülebilirse, özel bir çalışmaya gerek kalmayacak” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTE BURSU İÇİN PROTOKOL”
İMİB’in madencilik sektörüne daha nitelikli eleman çekmek için çalışmalarına başladığı ‘burs’ konusu da Dinçer’in gündemindeydi. Maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve cevher hazırlama bölümü öğrencilerine verilecek bursla ilgili konuşan Dinçer, “Salı günü YÖK Başkanı’nın da katılacağı bir zoom buluşmasında söz konusu protokolü imzalayacağız. Üniversite sınavında ilk 50 bine giren öğrenciler eğer maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve cevher hazırlama bölümlerini tercih ederse, okul hayatları boyunca asgari ücret kadar burs alacak. 50 bin ila 65 bin arasına giren öğrencilere asgari ücretin yarısı, 65 ila 80 bin arasına giren öğrencilere ise asgari ücretin üçte biri oranında burs ödenecek. İMİB, EMİB ve BAİB’in oluşturduğu TİM Maden Sektör Kurulu tarafından 1 milyon TL’ye kadar burs sağlanacak. Amacımız daha başarılı öğrencileri sektöre çekmek. İmza töreni sonrası İl Milli Eğitim Müdürleri’ne projeyi tanıtmak için bir lansman düzenlenecek” dedi.
“BU YIL FUAR YAPILMAMASI GEREK”
Aydın Dinçer, sektördeki fuarlarla ilgili olarak da şu noktalara değindi: “İzmir fuarının iptalinin tartışıldığı toplantıda da net konuşmuştum. ‘Xiamen yapılamadı, bize fırsat çıktı. Bunu değerlendiririz’ diyenler vardı. Biraz öngörülü olmak gerek. İzmir fuarının yapılamayacağı çok aşikardı. Coverings iptal oldu. Verona şu an için fuarı yapma eğiliminde. Ama katılımcıların görüşlerini soruyorlardı. Eylül ayına daha çok var. Ancak İtalya bu süreçte en büyük hasarı görmüş olan ülke. Eylül ayında ikinci veya üçüncü bir dalga olabilir. Fuarlar bir çok insanın aynı çatı altında bir araya geldiği, ortak nefes alıp verdiği yerler. Ayrıca örneğin Çin’e gitmek için 10 saat gidiş, 10 saat dönüş uçak içinde kalıyorsunuz. En riskli bölgeler havalimanları, uçaklar. Benim düşüncem, bu yıl fuar yapılmaması yönünde. Xiamen’in de bir kez daha ertelenmesi söz konusu olabilir. Biz İMİB olarak milli katılımını organize ettiğimiz Coverings için alınan fuar bedellerini firmalara iade edeceğiz. Fuar idaresi bu paraları gelecek yıla mahsub etmek istiyor ancak biz yine de katılımcı üyelerimize ödemelerini yapacağız. Ayrıca nakliye gibi maliyetleri de üyelere yansıtmayacağız” dedi.
“KAPIYA KİLİT VURAN FİRMA OLMADI”
COVİD-19 sürecinin sektöre etkisiyle ilgili bir soruya yanıt veren Dinçer, “Süreçte faaliyetlerine ara veren firmalar var. Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanmak için geçici olarak üretimi durduranlar var. Ancak bu sektörün tümüne yansımış durumda değil. Kapıya kilit vuran firmamız olmadı. Kendi özkaynaklarına bağlı olarak stoğa çalışmayı tercih edenler var. Ocaklar kısmında duraksama biraz daha fazla” ifadelerini kullandı.
“MADEN KANUNU İÇİN ÇABALIYORUZ”
İMİB Başkanı Dinçer, yeni maden kanunu hazırlıkları için de “Bakanlıklarla yaptığımız görüşmelerde maden kanununun, COVİD-19 süreci sonrası sektörün toparlanması için çok önemli olduğunu söylüyoruz. Çünkü salgın sonrası bu kaybettiğimiz süreyi daha çabuk kazanmamız gerek. Onlar da bir taslak çalışmasını tamamlamışlardı. Geçen haftayı bakanlıklar nezdinde finansal mevzular, ötelemeler, yazışmalar, telefon görüşmeleriyle geçirdik. Şimdi de ‘Ertelemelerle önümüzü açtınız, ama orman izin süreçlerinin kısaltılması, orman bedellerinin dünya standardına çekilmesi ve yeni maden kanununun sektörle istişare edilerek bir an önce çıkarılması gerek’ diyoruz” diye konuştu.