Batal: ‘Ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabiliriz’
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Batal ve İMİB Yönetim Kurulu Üyeleri; Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile yapılan görüşmenin ardından gerçekleştirdikleri ziyaretlerde madencilik sektörünün talep ve önerilerini aktarma fırsatı bulduklarını dile getiren Eyüp Batal, “Görüşmelerimizde ana gündem maddesi Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’nda madencilik sektörü hakkında yer alan maddelerdi. Madencilik sektörü olarak ülkemiz ekonomisi için var gücümüzle çalışmaya devam ettiğimizi iletme fırsatı bulduk. Yaptığımız görüşmelerde üretim ve ihracatta ivme yakalanması için gerekli tüm adımların ivedilikle atılmasının ülke ekonomisine katacağı artı değerin önemini vurguladık” diye konuştu.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Batal ve İMİB Yönetim Kurulu Üyeleri; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı ziyaretlerinin ardından Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ı makamlarında ziyaret etti. Madencilik sektörünün talep ve beklentilerinin aktarıldığı görüşmelerde, sektör hakkında kapsamlı değerlendirilmelerde bulunuldu. Yapılan ziyaretlerin madencilik sektörünün geleceği açısından çok değerli olduğuna dikkat çeken Eyüp Batal, “İMİB olarak sektörümüzün sorunlarına yönelik çözümler üretmek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Sektörümüzün hedefleri doğrultusunda yaptığımız bu ziyaretlerde en üst makamlarda yönetim kurulu üyelerimizle birlikte talep ve beklentilerimizi aktarma fırsatı bulduk. Yaptığımız görüşmelerde Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’nda madencilik sektörü için açılan başlıkta, sektörün önünü açmaya yönelik atılması gereken adımlar ana gündemi oluşturdu.” ifadelerini kullandı.
ATILACAK ADIMLAR ARTI DEĞER KATAR
Yapılan görüşmelerde ele alınan diğer konular hakkında da değerlendirmelerde bulunan Eyüp Batal, “İzin süreçlerinin hızlandırılması, ruhsat sürelerinin 10 yıldan fazla verilmesi ve bu sayede temdit zamanı geldiğinde aynı izin süreçlerinin tekrarlanmaması konularını aktarma fırsatı bulduk. Ayrıca, geçici tatil talebinde bulunulan sahalardan ruhsat ve orman arazi izin bedellerinin alınmaması, kanunda orman alanı ve zeytinlik kavramlarının net olmaması nedeniyle yaşanan sorunlar gibi sektörümüzün temel problemleri ile ilgili bilgileri de Bakanımız ve beraberindeki yetkililere anlattık.” dedi. Madencilik sektöründe hem girdi maliyetleri hem de kamu bedelleri sebebiyle, Türk Lirası cinsinden ciddi bir maliyet yaşandığına dikkat çektiklerini söyleyen Eyüp Batal, “Yaşanan bu durumlar sebebiyle rekabetçiliğimizi kaybetmek istemediğimizi ilettik. Böylesine bir süreç yaşanırken, ihracat pazarlarımızdaki rakip ülkelerin paylarında da artış görüldüğünü kaydettik. Üretim ve ihracatta ivme yakalanması için gerekli tüm adımların ivedilikle atılmasının ülke ekonomisine katacağı artı değerin önemini vurguladık.” diye konuştu.