İMİB (İstanbul Maden İhracatçıları Birliği) tarafından hayata geçirilen Doğaltaş Söyleşi Serisi’nin ilki dijital ortamda, Mimar Gökhan Karakuş’un moderatörlüğünde gerçekleşti. İzmir’in Urla İlçesi’nde inşa edilen Arkas Sanat Urla Projesi’nin tanıtıldığı söyleşinin konukları, bu şık sanat galerisine imzalarını koyan iki mimar Ülkü İnceköse ve Uğur Yıldırım’dı. Söyleşi, anlatılanlar itibarıyla hem Türk mimarlara hem de Türk iş insanlarına örnek olacak türdendi.
Projenin tümünde Türk taşları
Artı3 Mimarlık tarafından dizayn edilen Arkas Sanat Urla hakkında bilgi veren Mimar Uğur Yıldırım, “Projenin dış kaplamasında tamamen doğaltaş kullandık. Şık kolanların kullanıldığı cephede Antalya Demre’den çıkarılan Limestone, zeminde Isparta Şarkikaraağaç’tan çıkarılan Vanilla Ice mermeri tercih ettik. Binanın dış istinat duvarında Urla taşı olarak da bilinen bir kireçtaşı kullanıldı. Yerde ise küp bazalt seçildi” dedi.
Yıldırım: İthal taşa hiç gerek yok
Mimar Yıldırım’ın projeyi anlatırken, Türk taşları ve Türk firmalarıyla ilgili altını çizdiği noktalar ise, tüm Türk mimarlar için örnek teşkil edecek türdendi. Yıldırım, “Biz bu proje sürecinde farklı farklı firmalarla iletişime geçtik. Sonunda Isparta merkezli, dünyaya bu hizmeti sunan bir firma ile çalışma kararı aldık. Aslına bakarsanız bazı meslektaşlarımız ithal taş kullanımında, yabancı uygulama ekibi konusunda ısrarcı oluyor. Bence buna hiç gerek yok. Bizim bu yapıdaki doğaltaş kullanımımız ve detaylar, çok olumlu geri dönüşler aldı. Ve biz bunu tamamen yerel bir malzeme ve yerel uygulayıcı firma ile gerçekleştirdik. Dünyada doğaltaş anlamında takip edilen üç ülkeden biriyiz. Ve ben bu süreçte çok daha net gördüm ki, öncü biziz. Bütün tasarım ekiplerinin bu durumu böyle değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Lucien Arkas örnek olsun
Söyleşide Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın Türk taşları konusundaki tavrı da öne çıktı. Mimar Ülkü İnceköse, projenin başında Lucien Arkas’ın doğaltaş kullanımı ve Türk taşlarının tercihi konusunda ısrarcı olduğunun altını çizdi. İnceköse “Taşların seçimi için 1 hafta boyunca alternatifleri değerlendirdik. Güneşin doğuş saatlerinde hangi taşın nasıl sonuçlar verdiğini gözlemledik. Hatta Bay Arkas da bir sabah çok erken saatte bu gözlemlemeye dahil oldu. Sonuçta bu kadar farklı farklı ölçeklerde bu kadar kusursuz sonuçlar veren taşlar, bizi bu malzeme üzerinde daha fazla düşünmeye itti. Ne betonarmede ne de başka alternatiflerde bu kadar rafine ve kusursuz bir etki yakalanamıyor” dedi. Söyleşiyi https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=v2q_2d5wbvI&feature=emb_logo adresinden izleyebilirsiniz.
Not: Proje fotoğrafları Natura Dergisi’nden alınmıştır.