Önce bulunamıyordu, sonra fiyatları uçtu, son olarak ortaya bir de soygun çıktı! Doğaltaş sektöründe konteyner sorunu bambaşka bir hal aldı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya ile birlikte düzenlendiği basın toplantısında, ihracatçı firmalardan konteyner hasar bedeli adı altında talep edilen haksız bedelleri geri almak için hukuk mücadelesi başlattıklarını duyurdu. Öncelikle durumu anlatan Dinçer, “Son 1,5-2 yıldır blok rotalarındaki aktarma limanlarında konteyner hasar gördü diye ihracatçı firmalarımızdan para talep ediliyor. Bu paralar 20 bin dolardan 50 bin dolara kadar çıkıyor ki, kabul edilebilir değil” dedi.
Dinçer, “Özellikle Mısır Port Said ve Srilanka Colomba Port’ta başımıza geliyor
bu durum. Firmalar para vermedikleri takdirde bloklar limanda kalacağı, müşteriye mahcup olacağı için bu paraları vermek zorunda kalıyor. Şikayetler üzerine bakanlıkla, hatların müdürleriyle konuştuk. Ancak olaya bir çözüm bulamayınca deniz hukuku alanında danışmanlık alınması gerektiğini gördük. Haklılık payımız çok yüksek. Çünkü biz baştan ağır yük konteynerı istiyoruz, blok yükleyeceğimizi ifade ediyoruz. Bloğun konteynere hasar vermesi ancak kayması yoluyla olabilir. Doğru istifleme yapmamışızdır.Ama bu da söz konusu değil. Hasar hep konteynerin altında! Belki çatlak geldi bize, onu da bilmiyoruz. Sonuçta konteynerin altını nasıl kontrol edeceksin?” diye konuştu.
Bundan sonrası için ne yapılması gerektiğinin de altını çizen Dinçer şöyle devam etti: “Tüm firmalarımıza yakında bir duyuru yapacağız. Böyle bir durum söz konusu olduğunda firmanın hukukçusu ile bize hizmet verecek danışmanlık şirketi irtibata geçecek. Firmalara önce blok ihracatı sırasında ne yapılmalı listesi göndereceğiz. Öncelikle ağır yük konteyneri istenmesi, blok yükleneceğinin ısrarla vurgulanması gerekiyor. Ayrıca her konteynerin bir sicil dosyası var. Kaç yıllık, ne işler görmüş? Bunu da istememiz gerekiyor ki karşı tarafa ‘Sen benden böyle bir şey istersen benim elimde bunlar mevcut’ mesajını verelim. Çünkü bu tur adım atan firmaların başına pek böyle olaylar gelmiyor. Yine de bu tür paralar talep edilirse, parasını ödediysek o parayı geri alacağız. Bir firmamız parayı ödemedi, dava açtı ve kazandı. Bu da emsal teşkil ediyor. Ayrıca biz bu mücadeleyi başlattığımız zaman, acenteler de ‘Bunlar sektör olarak dava açıyor ve kazanıyorlar, bundan artık vazgeçelim.’ diyecek. Haklıyız ve mücadele edeceğiz.”