Maden sektörü, 2021 Şubat ayında 141 ülkeye toplam 415.5 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Doğaltaş ihracatı ise 278.9 milyon dolar oldu. Listedeki en büyük düşüşü Türk mallarına boykotla gündeme gelen S. Arabistan yaşadı. İhracatta yüzde 99,’lük düşüş yaşanan S. Arabistan, 3. sıradan 63. sıraya geriledi. İMİB Başkanı Aydın Dinçer, “Madencilik sektörü olarak ihracatta önemli bir performansa imza attık. Ekonomik anlamda beklentilerin yükselmesi ve 2021 büyüme tahminlerinin pozitif yönde seyretmesi sektörümüzü olumlu etkilemeye devam ediyor” dedi.
Doğaltaş ihracatı 278.9 milyon dolar
Türkiye’nin Şubat 2021’deki ihracatı, tüm sektörler için geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9.6 artışla 16.1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ihracatını en çok arttıran sektör maden sektörü oldu. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, sektörün şubat ayı ihracatını 415.5 milyon dolar olarak açıklarken, geçen yılın aynı ayına göre yaşanan artışı yüzde 47.2 olarak ifade etti. Ocak – Şubat 2021 döneminde ise 768.7 milyon dolar ihracat yapan sektörün geçen yılın aynı dönemine göre yakaladığı artış oranı yüzde 25.7 oldu. Bu gelirin 278.9 milyon dolarını doğaltaş ihracatı oluşturdu.
Türkiye en çok mermer, traverten, çinko ve krom ihraç etti
Maden sektörünün alt kırılımlarında yaşanan artışlara da dikkat çeken Dinçer, şunları kaydetti: “Doğaltaş ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.45’lik artış grafiği yakaladık. Buradaki artışı önemsiyoruz çünkü dünyanın doğaltaşta en büyük dört ihracatçısından biriyiz. Hedefimiz dünya ihracatında pazar payımızı arttırmak. Doğaltaş ihracatımızın 160.8 milyon dolarlık kısmını işlenmiş doğaltaş, 118.1 milyon dolarlık kısmını ise blok doğaltaş ihracatı oluşturdu. Maden ihracatını ürün grubu bazında incelediğimizde en çok ihracatın metalik cevherler grubunda yapıldığını görüyoruz. Şubat ayı sonu itibariyle, metalik cevherler ihracatında yüzde 64.6 artış ile 271.7 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Endüstriyel minerallerde yüzde 9.83’lük artışla 148.3 milyon dolar, ferro alyajlarda ise yüzde 52 artışla 37.5 milyon dolar değerinde ihracat yapıldı. Alt ürün grubu bazında bakıldığında ise en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ürün blok mermer-traverten, işlenmiş mermer, çinko cevherleri, işlenmiş traverten ve krom cevherleri oldu.”
S. Arabistan 3. sıradan 63. sıraya düştü
Sektörün 141 ülkeyi kapsayan ihracat listesinde öne çıkan ülkeleri de paylaşan Aydın Dinçer, sözlerine şu şekilde devam etti: “Maden sektöründe en çok ihracat yaptığımız ülkeler Çin, ABD, Belçika, İspanya ve İtalya oldu. Doğaltaş grubunda en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke ise Çin, ABD, Fransa, İsrail ve Hindistan oldu. Bununla birlikte Suudi Arabistan’a yapılan maden ihracatında 2 aylık dönemde geçen yıla kıyasla yüzde 98.9’luk, doğaltaş ihracatında yüzde 99.3’lük düşüş yaşandı. Suudi Arabistan, doğaltaş ihracatı gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında 3. sıradan 63. sıraya geriledi.”
Sektör İhracat Performansı Pandemi Öncesi Döneme Göre Değerlendirilmeli
Maden Sektörünün, 2020 yılı Ocak ayında Çin’de başlayan ve etkisi tüm dünyaya yayılan Covid-19 Pandemisinden ilk etkilenen sektörlerden olduğunu belirten Aydın Dinçer, “2020 yılını pandemi ve yeni normale uyum sağlama süreci ile geçirdik, üretim ve ihracatta duraksamalar yaşadık. Bu sebeple ihracat performansımızı 2020 yılı değil 2019 yılının aynı dönemine oranla değerlendirmek çok daha gerçekçi olur. Bu bakış açısıyla değerlendirme yaptığımızda, ilk iki aylık dönemde maden sektörü ihracatımızın 2019 yılının aynı dönemine oranla yüzde 28 artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Aynı değerlendirme ile doğaltaş ihracatımızda 2019 yılına oranla yüzde 10, metalik cevherlerde yüzde 63, endüstriyel minerallerde yüzde 8, ferro alyajlarda ise yüzde 76 artış yaşandı” dedi.
8 Mart’ta Türk Doğal Taş Sektörü İngiltere’ye gidiyor
Pandemi koşullarına rağmen aşı uygulamalarının hız kazanması ve kontrollü normalleşme sürecine girilmesinin, 2021’deki olumlu havanın devam etmesine katkı sağladığını aktaran Dinçer, yeni normalle birlikte ülke ziyaretlerinin sanal ortamda yıl boyu devam edeceğini söyledi. Dinçer, “8-19 Mart tarihleri arasında Birleşik Krallık ’a, 12-16 Nisan tarihleri arasında ise Rusya’ya sanal ticaret heyetiyle gideceğiz. Bunların yanı sıra işlenmiş doğal taşta önemli pazarlarımızın başında gelen ABD’de ve İtalya’da yapılacak fuarlara ise fiziki olarak katılım sağlayacağız” dedi.
2021’de iş süreçlerini hızlandıracak bir anlayışın hakim olacağını umuyoruz
Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 1,8, geçen yılın son çeyreğinde ise yüzde 5,9 büyüme kaydetmesinin açıklanmasıyla birlikte 2021’e dair beklentilerini paylaşan Dinçer, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomik anlamda beklentilerin yükselmesi ve 2021 büyüme tahminlerinin pozitif yönde seyretmesi sektörümüzü olumlu anlamda etkilemeye devam ediyor. İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler, seyahat kısıtlamaları yüzünden seçili ürünleri alamaması nedeniyle stoklarını eritti ve 2021 yılında yüksek hacimle alımlar yapmaya başladı. Bu sayede madencilik sektörü olarak ihracatta önemli bir performansa imza attık. İlerleyen aylarda da artışın süreceğini öngörüyoruz. Dünya maden çeşitliliği sıralamasında 10’uncu sırada yer alan Türkiye, 80 türde madene, 650 farklı renk ve desende mermere, 150 farklı çeşitlikte de doğal taşa sahip. Sektörümüz, gücünü güçlü ve çeşitliliği zengin rezervlerinden alıyor. Bu gücümüzü ihracat rakamlarına da yansıtmayı sürdüreceğiz. 2021’deki bir diğer beklentimiz ise maden arama, çıkarma ve işleme süreçlerinde sektörün gelişimini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasıdır. İMİB olarak taleplerimizi ilgili kurumlara iletmeyi sürdürüyoruz. Böylesi önemli bir çeşitliliğe ev sahipliği yapan Türk madenciliğinin daha üst seviyelere çıkabilmesi için bütün yetkili mercilerin de üzerine düşen görevleri yerine getireceğine inanıyoruz.”