İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, sektörel dergi temsilcileriyle yaptığı toplantıda 2020 yılını ve güncel gelişmeleri değerlendirdi. Online toplantıda ilk olarak pandeminin fotoğrafını çeken Dinçer, “Madencilik sektöründe yılı 0.9 kayıpla kapattık. Doğaltaşta ise 6.8’lik bir düşüş söz konusu. Ancak bölüm bölüm baktığımızda, pandemiden en çok etkilenen blok mermer üreticileri oldu. Zira blok pazarında yüzde 22’lik daralma göze çarpıyor. Sadece ocakçılık yapan, çıkardığı taş da şu aşamada popüler olmayan firmalar için bu hasar daha da büyük oldu. Buradan firma bazında dersler çıkardık. Bir firmanın ürün çeşitliliğinin olması ve işleme tesisisin bulunması önemliymiş. 2020’de bir şok karşımıza çıktı ve bu tabloyla kapattık. 2021’de pandemi devam etse bile daha rahat oluruz diye ümit ediyoruz” dedi.
‘EN ÖNEMLİ SORUN ORMAN’
Doğaltaş sektörünün şu anki en büyük sorunu olarak yeni Orman Yönetmeliği Taslağı’nı gösteren Dinçer, “Orman konusunda sıkıntılarımız daha önce de mevcuttu. Türkiye’de ödenen orman bedellerinin dünya standartlarının kat kat üstünde olması, izinlerle ilgili gecikmeler bizi zor durumda bırakıyordu. Ancak son 3-5 aydır yaptığımız başvurularda yeni bir red sebebi karşımıza çıktı. Bir mermer ocağı için ‘Bu maden türünün nadir bulunan madenlerden olmaması” gibi bir gerekçe, kabul edilebilir gibi değil. Bir madenin değerli olup olmadığına, nadir bulunup bulunmadığına Orman Bakanlığı karar veremez. Bu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, MAPEG’in kontrolünde olması gereken bir şey. Yeni hazırlanan Orman Yönetmeliği Taslağı ise ülkede madenciliği yapılamaz hale getirecek bir taslak. Ne özel sektör, ne kamu… Öyle ki, MTA’nın bile sondaj yapacak izinleri alamadığını görüyoruz” dedi.
1 KİLOMETRE LİMİTİ
Taslağın detaylarına değişen Dinçer, “Ocak açılabilecek yerin 1 kilometre etrafında bir yerleşim yeri varsa, 1 kilometre yakınından yol, elektrik ya da su hattı geçiyorsa, 1 kilometre etrafında ekili olsa ya da olmasa bile bir tarla varsa, izin verilmemesi öngörülüyor. Taslak önümüze geldi. Öncelikle MAPEG’e gittik. Onlar da doğaltaş sektörünün görüşlerinde hemfikir. EMİB Başkanı Mevlüt Kaya ve TMD Başkanı Ali Emiroğlu ile birlikte Orman Genel Müdürü ve bakan yardımcısı ile görüşmeye gittik. Önerilerimizi anlattık. Taslağın neden uygulanamaz olduğunu rapor halinde ilettik. Ümitliyiz. İnanıyorum ki, hem MAPEG’in hem bizim görüşlerimizle birlikte o taslak değişecek. Önemli olan bir şey çıkmadan mücadele edebilmek” diye konuştu.
‘ÜRETİMİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ’
Doğaltaş sektörünün 2 milyar dolarlık ihracat getirisi olduğunun altını çizen İMİB Başkanı Dinçer, “6-7 milyar dolar ihracat yapan, ancak bununla birlikte 3-4 milyar dolarlık da ithalat yapan sektörler var. Tortu 2 milyar dolar ise doğaltaş sektörü de bu kadar para getiriyor ülkeye. Nadir bulunmayan maden değildir diyerek bunu ötelemek çok büyük hata olur. Bunları anlatıyoruz, anlatmaya çalışıyoruz. Tüm madenler Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak ürünler. Biz üretimi artırmak zorundayız” dedi.
“İÇİNDE NE VAR?”
Madenciliğin toplumdaki algısını değiştirme adına projeler hazırlandığını da ifade eden Dinçer şöyle devam etti: Dilimizin döndüğünce bizler anlatıyoruz. Ama bazı örnekleri de göstermemiz lazım. Örneğin bir maden ocağında üretilen ve ödül alan bir zeytinyağı var. Bergama altın madeninin son hali var. Bunları insanlara göstermemiz gerek. Şimdi NTV ile birlikte ‘İçinde Ne Var’ adında bir program hazırladık. Günde 5-6 kez yayınlanacak. Televizyondan telefona, camdan kağıda kadar içinde hemen her ürünün içinde bir maden olduğunu anlatacak, ayrıca bunları geride dönüşüme göndermenin önemine değineceğiz.”