İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Türk doğaltaşlarının daha çok tanınması için doğaltaş tasarım yarışması düzenliyor. İMİB’in Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması 9. kez gerçekleştirilirken, EMİB tarafından “Taşa sanat kat” sloganıyla organize edilen Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması “Amorf” bu yıl ilk kez düzenlenecek.
İMİB ödülleri Kasım ayında sahiplerini bulacak
İMİB tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması, Türk doğaltaşlarının tasarımcı ve mimarlara tanıtılarak günlük yaşamda kullanılması, özgün ve endüstriyel olarak üretilebilir ürünlerin tasarlanmasına katkı sağlanması için düzenleniyor. ‘Öğrenci’ ve ‘profesyonel’ olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmada dereceye girenlere toplam 86 bin TL’lik para ödülü verilecek. Bunun yanı sıra ilk üçe giren öğrencilere Ticaret Bakanlığı tarafından “Yurt Dışı Tasarım Eğitimi Bursu” sağlanacak. Ödüller, her yıl Kasım ayında düzenlenen Design Week Turkey (Türkiye Tasarım Haftası) 2020’de sahiplerine teslim edilecek.
Son başvuru tarihi 14 Ağustos
Yarışma kapsamında Türk doğal taşlarının kullanılması zorunluyken, toplam maden ihracatında 1,8 milyar dolarlık yer kaplayan mermer, traverten, granit, oniks, kayağan taşı, kireçtaşı, andezit, bazalt kullanımı ise öncelikli materyaller olarak açıklandı. Yarışma başvuruları www.dogaltastasarimyarismasi.com web sitesi üzerinden tek aşamalı ve online olarak ön kayıtsız alınıyor. Son başvuru tarihi 14 Ağustos olan yarışmaya katılım için herhangi bir belge ya da pafta teslimi gerekmiyor.
Üniversitelerin endüstriyel tasarım, mimarlık ve sanat bölümü öğrencileri ile sektör profesyonellerinin katılımına açık olan yarışma için yapılan duyuruda; evde kalırken üretmeleri, tasarlamaları hem bugüne hem de yarına sahip çıkmaları istendi.
EMİB’ten bir ilk: Amorf
Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından “Taşa sanat kat” sloganıyla bu yıl ilk kez düzenlenen Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması “Amorf”, öğrenci ve profesyonellere yönelik 2 kategoride gerçekleştiriliyor. Yarışmaya üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri lisans veya yüksek lisans bölümlerinde okuyan tüm öğrenciler ile üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri lisans, yüksek lisans programlarından mezun olanlar katılabilecek.
3 farklı konu başlığı
Doğal taş Proje ve Tasarım Yarışmasında, “Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına ilişkin tasarım projeleri”, “Dış mekan projeleri”,” İç Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları projeleri” olmak üzere üç konu başlığında tasarımlar kabul edilecek.
Seçilen her projeye 10 bin TL ödül
“Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması”nda; profesyonel ve öğrenci kategorilerinin toplamda 10 proje seçilecek, seçilen her bir proje için 10 bin TL tutarında ödül verilecek. Ege İhracatçı Birlikleri’nin yapacağı projenin onaylanması halinde final kalan öğrenci kategorisindeki yarışmacılara Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kişi sayısı doğrultusunda yurt dışında eğitim hakkı verilebilecek. Sponsor firma ve jürinin uygun görmesi durumunda finale kalan projeler arasından seçilen bir ürün üretilip tasarımcının ticari hakları korunarak satışa sunulacak. Jürinin uygun görmesi durumunda finale kalan projeler arasından seçilen bir projeye 1 yıllık ürün ve iş geliştirme mentörlüğü sağlanacak.
Son başvuru 15 Haziran
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin “Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması”na başvurular 15 Haziran 2020 tarihine kadar yapılabilecek. Ödül töreninin, her yıl Ekim ayının ilk haftası kutlanan Dünya Mimarlık Günü ile eşzamanlı ödül töreni, sergi, mimarlarla network etkinliği şeklinde düzenlenmesi planlanıyor.